Korrekturlæserens 12 gode råd til et bedre speciale
Når vi gennemgår universitetsopgaver, ser vi ofte de samme fejl igen og igen. Her er 12 råd til at undgå dem – inspirerede af, at vi ikke kun er korrekturlæsere, men også tekstforfattere. Nogle af rådene er utraditionelle, men de er ikke desto mindre gode:
1. Lad være med at skrive side op og side ned i din indledning. Det samme gælder overdreven omtale af teorien og teoretikerne. Kom til sagen – det bliver opgaven meget bedre af.
2. Hold alt så kort som muligt. Din vejleder er vant til at læse alenlange opgaver og bliver meget mere imponeret af en kortere, koncentreret tekst, der bevarer fokus.
3. Undgå gentagelser. Alt for mange gentager næsten enslydende afsnit adskillige steder i deres specialer. Som næsten-akademiker skal du vise, at du har tilstrækkeligt overblik til at undgå den slags.
4. Varier sproget – brug ikke de samme termer i ét væk, men anvend synonymer eller omskrivninger. Køb en synonymordbog.
5. Lad være med at overdrive brugen af passive bøjningsformer for at få det til at lyde akademisk. Det er ikke sproget, der skal være akademisk, men indholdet.
6. Overlæs heller ikke teksten med fine, terminologiske fremmedord blot for at vise, at du kender dem. Det ved din vejleder godt, når du har brugt dem et par gange.
7. Et godt speciale skal være stort set fri for stavefejl, grammatiske fejl, slåfejl, tegnsætningsfejl, sprogforbistringer osv. Det er et supervigtigt punkt, og hvis du ikke selv er særligt stiv i retskrivning, så få hjælp – f.eks. hos os >
8. Skær uvæsentligheder væk med hård hånd. Det er ikke nødvendigt at gøre vejleder opmærksom på ALT det, du ved. Det er meget vigtigere at vise, at du er i stand til at skelne væsentligt fra uvæsentligt.
9. Sørg for, at vejleder og censor ikke keder sig under læsningen. Det lyder ikke særligt akademisk, men universitetslærere er også mennesker, og underholdningsværdien af et speciale har faktisk betydning for karakteren.
10. Brug mindre tid på empiri og feltarbejde og mere på at skrive. I de fleste fag kan det faktisk godt lade sig gøre at skrive et fremragende speciale uden overhovedet at forlade sit skrivebord (bortset fra ekskursioner til biblioteket).
11. Konklusionen er det allervigtigste. Det er her, du skal vise, at du kan hæve dig over emnet og detaljerne og betragte det hele ovenfra. Konklusionen skal ikke være lang – men den skal være god.
12. Lad være med at stresse dig selv med, at du absolut skal finde på noget nyt. Det er ikke meningen med et speciale. Du er ikke forsker endnu, og ingen forventer, at din opgave skal være epokegørende eller opnå omtale i videnskabelige tidsskrifter. Specialet skal vise, at du har lært akademiske metoder, at du kender teorien, at du er i stand til at ræsonnere – og at du er i besiddelse af et sprog.
Endelig: Don't worry – be happy! Dit liv afhænger ikke af din karakter – det er bare dejligt at afslutte flere års slid på en god måde. Det kan vi som korrekturlæsere hjælpe med - se meget mere her >